Загальноукраїнська акція протесту у Черкасах

 Масштабна протестна акція 14 березня 2012 року в Черкасах, організована Українською Спілкою ветеранів Афганістану спільно з рядом інших громадсько-політичних організацій змусила мера Черкас С. Одарича принести вибачення, та покласти квіти до пам’ятника загиблим на афганській війні.
     Як відомо, головною причиною проведення акції протесту, стали події, що розгортались на сесії міської ради Черкас 23 лютого, та висловлювання мера міста С.Одарича під час проведення цієї сесії.
     У оприлюдненій, після того, заяві Черкаської обласної та міської організацій Української спілки ветеранів Афганістану (воїнів-інтернаціоналістів) наголошувалось, що "23 лютого на сесії Черкаської міськради, при розгляді питання про виділення коштів на реконструкцію пам'ятника та будівництво музею воїнам-інтернаціоналістам, загиблим в Афганістані, міський голова Одарич дозволив собі цинічні принизливі висловлювання на адресу багатотисячної армії воїнів-інтернаціоналістів України, заявивши, що він не вважає "афганців" захисниками Вітчизни і просить депутатів проголосувати проти виділення запланованих коштів".
     Учасники мітингу вимагали від мера вибачитись за свої слова, сказані на сесії міськради 23 лютого. Мітингувальники зажадали від Одарича не тільки вибачення, а й запропонували піти вклонитися разом із ними пам'яті загиблих воїнів-інтернаціоналістів до монумента неподалік черкаської мерії.
     Близько сотні афганців силоміць прорвалися в будівлю мерії, розбивши турнікети, та увірвалися до конференц-зали, де мер збирався зустрітися з журналістами. Після тісного спілкування з афганцями, міський голова був змушений капітулювати і вийти на площу перед мерією до мітингувальників.
     Під примусом мітингувальників С. Одарич вибачився перед "афганцями" за слова, сказані 23 лютого.
Після того мер, взятий в тісне кільце ветеранів афганської війни був проведений до пам'ятника загиблим в Афганістані, де ще раз приніс свої вибачення та поклав квіти до меморіалу.
     Наостанок С.Одарич, найщирішим чином, пообіцяв докласти всіх зусиль, щоб побудувати біля пам'ятника "афганцям" каплицю і музей.

     Участь в акції протесту взяли й хмельницькі воїни-афганці. Голова обласної організації ветеранів Афганістану Микола Приступа у своєму виступі осудив дії черкаського міського голови та як інші учасники багатотисячного протесту вимагав  від чиновника привселюдного вибачення.

Write a comment

Comments: 3