ЮВІЛЕЙ РАЙОННОЇ СПІЛКИ ВОЇНІВ-ІНТЕРНАЦІОНАЛІСТІВ.

Шістнадцятого червня  у м. Волочиську відзначили 25-ту річницю з часу створення Волочиської Спілки ветеранів війни в Афганістані...

 Наприкінці 80-х років Спілка ветеранів війни в Афганістані була створена на базі Волочиського машинобудівного заводу АТ «Мотор Січ», а її головою було обрано В. Коломійчука  проте, громадська організація не була офіційно зареєстрована, не мала печатки, Статуту, тощо. Пізніше Спілку очолив І. Белак.

В 1992 році громадську організацію – Волочиську Спілку ветеранів війни в Афганістані  було офіційно зареєстровано, затверджено Статут, виготовлено печатку а її головою обрано О. Глухова.

Згодом районну  Спілку очолив Ю. Галаманський, який є її керівником і до сьогодні.

За роки існування організації  її членами, активом було зроблено багато добрих і визначних справ.  За ініціативи  активу, при допомозі місцевої влади,  у Волочиську створено  чудовий монумент,  на якому навіки викарбувані обличчя молодих синів Волочиської землі, що не повернулись з поля бою в далекому Афганістані.  Згадаймо разом їх імена:

Бродський Григорій Іванович            1961 – 1980

Колодій Віталій Петрович                    1959  - 1989

Войцехівський Владислав Альбінович    1961 – 1981

Бондаренко Олександр Петрович      1966 – 1986

Буй Віктор Іванович       1963 – 1982

Шкабат   Володимир Станіславович      1968 – 1987

Гар’ян  Валерій Федорович    1955 – 1986

Небрачний Олег Олександрович     1967 – 1987.

Ветерани «афганської» війни надають постійну підтримку і допомогу батькам та родичам полеглих в Афганістані, проводять велику  плідну роботу з керівниками району по вирішенню соціальних, медичних, матеріальних проблем  членів організації. Налагоджені тісні  ділові зв’язки не тільки з організаціями побратимів з інших районів області, але й місцевими організаціями ветеранів Другої світової   та учасників АТО. Актив організації , при допомозі волонтерів, наладив чітку роботу   по організації  збору та відправки гуманітарної допомоги у зону військового конфлікту на сході України. Так, протягом трьох років силами «афганців» виготовляться буржуйки та маскхалати, яких так потребують захисники Батьківщини взимку.

З  моменту офіційного заснування Волочиської Спілки ветеранів війни в Афганістані минуло уже 25 років і саме ця дата зібрала воїнів-«афганців» Волочиського району, а також гостей – побратимів з інших районів області. Всі вони разом відвідали музей Бойової слави, а потім пройшли ходою до скверу Меморіалу Слави, щоб вклонитися і покласти квіти до підніжжя пам’ятників загиблим у роки Другої світової війни, загиблим воїнам-інтернаціоналістам, загиблим учасникам АТО. 

Після покладання квітів, учасники заходу відвідали також районний історичний музей, де ближче знайомились з історією краю,  прослухали цікаву розповідь екскурсовода у залі, присвяченому участі синів Волочиської землі у війні в Афганістані.

Під час дружнього обіду  представниками районних організацій, гостями заходу  іменинникам були вручені цінні подарунки, грамоти та нагороди за вагомий внесок у патріотичне виховання молоді, активну громадянську позицію.

 Від Президії Хмельницької обласної організації ветеранів Афганістану, її головою Приступою Миколою Івановичем  колективу Волочиської Спілки ветеранів Афганістану був вручений прапор.   Подарунком для активних членів Спілки від мера міста К.В.Черніченко  стали наручні годинники.

У святі прийняли  також участь народний депутат України С.П. Лабазюк, голови райдержадміністрації та районної ради В. Сергійчук та С. Пазюк, інші керівники  та представники трудових колективів, підприємств та організацій району.

Було сказано багато побажань,  слів подяки та висловлена впевненість у подальшому розвитку та зміцненні організації.